Soğuk Hava Deposu
Gıdaların, Tıbbi malzemlerin vb. ürünlerin raf ömürlerini uzatmak için, dışarıdan tamamen izole edilmiş ve soğutma cihazlarının yardımıyla doğru havanın oluşturulduğu soğuk alanlara denir. Soğuk Oda Depolarının amacı saklamak isteyebileceğiniz her çeşitte ürünün yapısına uygun sistem geliştirerek depolama süresini uzatmak ve ürünleri en taze haliyle kullanıcılara sunmaktır.
Soğuk Hava Depoları Hangi Alanlarda Kullanılır?
- İlaç endüstrisi
- Süt ve süt ürünlerini soğutma sistemleri
- İklimsel test odaları
- Patates ve soğanı soğutma sistemleri
- Yeşil muz muhafaza yeri
- Lojistik depoları soğutma sistemleri
- Meyve ve sebze depoları
- Et ve et ürünleri soğutma sistemleri
- Deniz ürünleri işleme ve soğutma sistemleri
- Dondurulmuş gıdaların depolanması ve soğutma sistemleri
- Kesimhaneler
- Atmosfer kontrolü sağlanan soğuk oda depo sistemleri
Soğuk Oda Deposunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Soğuk oda depolarında dikkat edilecek şeylerin başında binanın mevcut konumu ve altyapı tesislerinin var oluşu. Nasıl bir inşaat tekniği ile izolasyon yönteminin uygulandığı önemlidir.. Üretim ve tüketim alanlarının arasındaki mesafenin uzak olmaması gerekir. Depoların ihtiyaca göre tek ya da daha fazla kattan oluşmasını sağlamak. Koridorların, taşınan ürünleri taşımaya ve indirmeye uygun olup olmaması önemlidir. Sadece soğutma makinesi değil diğer ekipmanlarında ürün kapasitesine uygun olması gerekir.
Soğuk Oda Depolarında Kullanılan Kapı Tipleri Nelerdir?
Soğuk oda depolarında kullanılan kapılar ısı kazancı için ve maliyet açısından önemli rol oynayan unsurların başında gelir. Bu nedenle soğuk oda deponuzun kapısını dikkatle seçmelisiniz.
Sürgülü kapı: Soğuk odaların kapısı olarak kullanılan kapı çeşididir. Bu kapılar forkliftlerin geçebileceği genişlik ve yükseklikte olmalıdır.
Seksiyonel Kapı: İşleme ya da yükleme alanı ile dışarısını birbirinden ayırmak için kullanılan kapı çeşididir.
Çarpma Kapı: İşletme alanından başlayarak depo alanına geçişlerde ve koridor geçişlerinden bu kapı türü kullanılır.
Soğuk Oda Deposunda Arıza Olur Mu?
Soğuk oda depolarında tabi ki arıza oluşması olasıdır. Elektrik aksamında veya mekanikte oluşabilecek herhangi bir sorun soğuk oda deponuzu arızalandırabilir. Soğuk oda depolarında yaşanacak ufacık bir arıza ürünlerinizin bozulmasına neden olur. Bu da beraberinde mali sıkıntıları getirecektir. Soğuk oda deponuzdaki bazı ürünler kütle kaybı yaşamaya başladıysa, ürünler artık donmuyorsa, çürüme ve küflenme görülmeye başlandıysa, elektrik üretiminiz artış gösteriyorsa, kötü kokular almaya başladıysanız ve dolabının içinin sıcaklığı eskisinden farklıysa vakit kaybetmeden Soğuk Oda Depoları Teknik Servis için bizleri aramanız gerekmektedir.
Soğuk Oda Deposunun Bakımı Nasıl Olur?
Soğuk oda depoları teknik servis hangi iş alanı olursa olsun kilit noktadır. Depoların düzenli çalışması ve herhangi bir sorun teşkil etmemesi önemlidir. İsterseniz gıda sektöründe isterseniz de tıbbi bir sektörde olun önemli olan deponuzun sorunsuz bir şekilde çalışıyor olmasıdır. Şu işlemler yapılmaktadır:
- Soğutma cihazının devreye girmesi
- Soğutma deposuna ait büyük ve küçük her türlü bakımlar
- Cihazın kapatılması
- Periyodik ve proaktif bakım işlemleri
Soğuk Oda Deposunun Periyodik Bakımı Uygulamaları Nedir?
Periyodik bakım takvimi bir yılda 4 kere gerçekleşecek şekilde soğuk oda deposu teknik servisleri tarafından yapılmalıdır. Bu rutin Soğuk Oda Depoları Teknik Servis bakımları şu şekildedir:
- Basınç kontrolü
- Gaz kaçak kontrolü
- Kondanser fan kontrolü ve temizliği
- Soğutucu gazın şarj kontrolü
- Su kaçak kontrolü
- Yağ seviyesi kontrolü
- Yağ ısıtıcı kontrolü
- Nem kontrolü
- Bakır boruların kontrolü
- Akış sensörlerinin kontrolleri
- Load- unload kontrolleri
- Periyodik ve proaktif bakım adımlarının takip edilip izlenmesi